Skip to main content

Zarządzanie drukiem

Widok Zarządzanie drukiem zawiera listę dostępnych w sieci drukarek oraz podgląd aktualnej kolejki wskazujący którzy uczniowie korzystają z drukarek. Z jego poziomu możemy zablokować uczniom możliwość drukowania, wstrzymać drukowanie, usunąć zduplikowane zlecenia druku, ustalić maksymalną liczbę stron, jaką może wydrukować każdy uczeń, ustalać indywidualne blokady (konkretny uczeń, konkretna drukarka), a także blokować dostęp do konkretnych drukarek.

Blokowanie drukowania​

Całkowita blokada drukowania​

Blokowanie​

Aby zablokować drukowanie należy:

  • Ze wstążki wybrać opcję (Zarządzanie salą ➔ Zarządzanie drukiem ).
  • Kliknąć przycisk Blokuj .

Po zablokowaniu drukowania przycisk Blokuj zostanie zablokowany. Odblokowany natomiast zostanie przycisk Bez ograniczeń .

Odblokowywanie​

Aby odblokować drukowanie należy:

  • Ze wstążki wybrać opcję (Zarządzanie salą ➔ Zarządzanie drukiem ).
  • Kliknąć przycisk Bez ograniczeń .

Po odblokowaniu drukowania przycisk Bez ograniczeń zostanie zablokowany. Odblokowany natomiast zostanie przycisk Blokuj .

Blokowanie konkretnej drukarki konkretnemu uczniowi​

Blokowanie​

Aby zablokować wybranemu uczniowi konkretną drukarkę należy:

  • Ze wstążki wybrać opcję (Zarządzanie salą ➔ Zarządzanie drukiem ).
  • Kliknąć przycisk Dodaj znajdujący się nad tabelą Indywidualne blokady drukowania.

  • Wybrać ucznia i drukarkę z list rozwijanych w oknie Dodawanie nowej reguły blokady drukowania.

  • Kliknąć przycisk Dodaj.

Odblokowywanie​

Aby odblokować wybranemu uczniowi konkretną drukarkę należy:

  • Ze wstążki wybrać opcję (Zarządzanie salą ➔ Zarządzanie drukiem ).
  • Kliknąć przycisk przy regule blokowania, którą chcemy usunąć.

Wstrzymywanie drukowania​

Wstrzymywanie drukowania różni się od blokowania tym, że zlecenia druku nie przepadają, a są przechowywane i można zadecydować czy powinny zostać wydrukowane po cofnięciu wstrzymania drukowania, czy też nie.

Włączenie wstrzymania​

Aby włączyć wstrzymanie drukowania należy:

  • Ze wstążki wybrać opcję (Zarządzanie salą ➔ Zarządzanie drukiem ).
  • Kliknąć przycisk Wstrzymaj .

Po włączeniu wstrzymania przycisk Wstrzymaj zamieni się w przycisk Wznów , a także pojawi się nowy przycisk na końcu wstążki Lista wstrzymywanych zadań .

Lista wstrzymanych zadań​

Lista przechowuje informacje o wstrzymanych zadaniach drukowania. Umożliwia ona wznowienie wydruku wybranych dokumentów. Aby to zrobić należy wybrać przycisk Wznów Wznów przy konkretnej pozycji na liście.


Wyłączenie wstrzymania​

Aby wyłączyć wstrzymanie drukowania należy:

  • Ze wstążki wybrać opcję (Zarządzanie salą ➔ Zarządzanie drukiem ).
  • Kliknąć przycisk Wznów . Po kliknięciu zostanie wyświetlony komunikat o przywróceniu drukowania wszystkich wstrzymanych zleceń druku. Wybieramy opcję Tak lub Nie zgodnie z własnymi intencjami.

Ustalanie maksymalnej liczby stron do wydrukowania​

Prowadzący zajęcia ma możliwość ograniczenia ilości stron do wydrukowania przez każdego ucznia.

Aby ustalić maksymalną ilość stron do wydrukowania należy:

  • Ze wstążki wybrać opcję (Zarządzanie salą ➔ Zarządzanie drukiem ).
  • Wprowadzić liczbę w pole liczbowe Maks. ilości stron.